torstai 30. huhtikuuta 2015

Israel on palauttanut Palestiinan Gazan kaistan kalastajille 15 viime vuosina sieppaamistaan 75 kalastusveneestä - joiden lisäksi se on upottanut monia kalastusveneitä viime vuosina, mukaan lukien tänä vuonna, ja tuhosi kymmeniä kalastusveneitä pommittaessaan piirittämäänsä Gazaa viime kesänä.

Israel sieppaa usein palestiinalaisia kalastajia - ja vielä useammin tulittaa heitä, mikä nykyään tapahtuu käytännössä useimpina viikonpäivinä. Tätä länsimaiset valtavirran tiedotusvälineet eivät suostu uutisoimaan, kuten eivät Israelin harva se päivä tapahtuvia itse Gazaan kohdistuvia tulituksia maalta ja mereltä. Näiden tapahtumien uutisoimatta jättäminen vääristää länsimaissa vallitsevaa kuvaa Gazan tilanteesta ja estää tajuamasta esimerkiksi viime kesän sodan taustoja.

Pyrkimyksenä on paitsi kurjistaa Gazan tilannetta, niin myös estää palestiinalaisia toimimasta Gazan aluevesillä, joilla on kaasuesiintymiä jotka Israel haluaa omaan haltuunsa ja usein Israel pyrkii pakottamaan siepatut kalastajat ilmiantajiksi, kollaboraattoreiksi uhkaamalla pitää heidän veneensä ja lupaa maanpetoksesta vastineeksi rahaa - tai vaikka mahdollisuuden saada sairas sukulainen hoitoon Israeliin.

Israelin tekemissä pommituksissa viime kesänä tuhoutui myös jo aiemmin selvittämättömässä (mutta Israelin tekemäksi epäillyssä) pommi-iskussa vaurioitunut Gazan Arkki, joka oli rakennettu lahjoituksilla ja jonka piti murtaa Gazan saarto kantaen paikallisia tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti