sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Kerran poimin Tampereen yliopiston kirjaston kirjahyllystä pienehkön, mustakantisen Oxford University Pressin kustantamon teoksen 1800-luvun brittihistorioitsija James Anthony Froudesta(1818-1894).

Tämö kovakantinen teos oli julkaistu muistaakseni joskus 1970-80 -lukujen taitteessa (jostakin syystä mieleeni tulee vuosi 1982), mutta en muista kirjoittajan nimeä.

Laitoin näet kirjan takaisin hyllyyn nopeasti, koska heti alussa kirjoittaja valitti Etelä-Afrikan rotusorron vastustamista, mikä hänen mukaansa tarkoitti sitä, että mustia pidetään parempina kuin valkoisia, ja julisti, että toisin sentään oli Frouden aikaan, jolloin se, että mustia pidettiin vähempiarvoisina tarkoitti tasa-arvoa mustien ja valkoisten välillä.

Mielenkiintoinen paikka, se Oxfordin yliopisto, ja sen yliopistopainon standardit julkaisemilleen teoksille.

Yleensä ottaen myös edes jotenkin pätevän historioitsijan tunnistaa jo siitä, ettei hän esipuheessa harhaile varsinaisesta aiheesta aasinsiltojen kautta omien pakkomielteidensä pariin. Kyseessä on amatööreille ominainen tapa.

Historiassa kun aiheen rajaus on kaikki kaikessa, ja oodi rotusorrolle historiankirjoituksen historiaa käsittelevän lyhyen tutkielman alussa kyllä tarkoittaa sitä, että aiheen käsittelyssä on epäonnistuttu heti alkuunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti