perjantai 29. maaliskuuta 2013

Syyrian sisällissodassa kuoli oppositiota lähellä olevien lähteiden mukaan keskiviikkona ainakin 104 ihmistä ja torstaina ainakin 141 ihmistä.

Toissapäivänä 20 opiskelijaa kuoli kapinallisten tehtyä kranaatinheitiniskun Damaskoksen yliopistoa vastaan. Kuolleet olivat arkkitehtuurin laitoksen pihan kahvilassa iskun tapahtuessa.

Eilen al-Qaidaan sidoksissa oleva al-Nusra Rintama valloitti Daraan maakunnassa sijaitsevan Daelin kaupungin taistelussa, jossa kuoli ainakin 38 ihmistä, joista 10 oli siviilejä. Kaupunki sijaitsee Damaskoksesta maan eteläosaan johtavan maantien varrella.

Jos Syyrian Baath-hallinto kaatuisi, on hyvin todennäköistä että Persianlahden diktatuurien rahoittamat ääri-islamistiset ryhmät pyyhkisivät pöytää maallisemmilla kapinallisilla ja Syyriasta tulisi äärisunnien tukialue, jolta käsin al-Qaida ja siihen sidoksissa olevat ryhmät hyökkäilisivät Irakiin yrittäen kaataa sen nykyhallinnon.

Persianlahden sunnidespoottien hallitsemille diktatuureille Syyriassa on kyse sunnien ja shiiojen välisestä sisällissodasta ja lopulta Irakin valloittamisesta uudelleen sunnien haltuun.

Tämä ei tarkoita, että Syyrian Baath-hallinto ei olisi läpimätä, mutta tarkoittaa kyllä sitä, että nykyisen kehityksen jatkuessa Syyriaan tulee äärisunnien hallinto (joka tosin voi olla kykenemätön ottamaan hallintaansa aivan koko maata, esimerkiksi kurdien asuinalueita) ja että Irakissa tilanne tulee taas muuttumaan paljon väkivaltaisemmaksi.

En ihmettelisi, jos Irakin nykyhallinto yrittäisi puuttua sotaan Baath-hallinnon puolella puhtaasti itsesuojelusyistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti