keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Higgsin bosoni ennustaa maailmankaikkeuden loppua väittää Yle fyysikko Joseph Lykkenin spekuloinnin perusteella. No, ei muuten ennusta. Maailmankaikkeus todennäköisesti ei ole väärän tyhjiön tilassa, koska se tuskin olisi kestänyt 13,72 miljardia vuotta jos se olisi, ja kysymys siitä onko se, on jokseenkin erillään Higgsin bosonista.

Mikä ärsyttää minua on tuo "pessimistinen optimismi" tyyliin "jos se tapahtuu, ihmiskunta on kauan sitten kuollut, kun Maa on tuhoutunut, joten siitä ei tarvitse välittää". Henkilökohtaisesti haluaisin ihmiskunnan leviävän toisiin aurinkokuntiin, selviytyvän tässä maailmankaikkeudessa niin kauan kuin se on mahdollista ja löytävän keinon paeta muihin olemassaoleviin maailmankaikkeuksiin tai keinon luoda uusia niin, että niihin on mahdollista matkustaa.

Uusien maailmankaikkeuksien luominen on jotakin, minkä nykyfysiikka teoriassa sallii, kyetä matkustamaan niihin omastamme on sitten se ongelma tulevaisuuden nyky-ihmiskunnasta polveutuvalle supersivilisaatiolle, edellyttäen, että me otamme itseämme niskasta kiinni ja toteutamme ihmiskunnassa olevan potentiaalin.

Jos ihmiskunta kerran lakkaa olemasta, niin kaikki, mitä me olemme tehneet, kaikkien ihmisten elämä, on sitten yhtä tyhjän kanssa. Ellei tulevaisuutta ole AINA, niin se, mitä me nyt teemme, ei omaa mitään merkitystä tai mielekkyyttä.

Aikanaan yliopistossa muuten erinomainen luennoitsija toi esille oman pessimistisen käsityksensä siitä, kuinka ihmiskunta ei olisi olemassa enää muutaman kymmenentuhannen vuoden kuluttua. Itse en todellakaan ymmärrä tällaista. Ilman toivoa ei ole mitään mieltä jatkaa eteenpäin. Jokainen ihminenhän loppujen lopuksi elää tulevaisuuden eteen, omansa tai rakkaidensa useimmiten omassa käsityksessään, mutta viime kädessä aina ihmiskunnan tulevaisuuden eteen. Siksi meidän pitäisi asettaa ihmiskunnan jatkuva olemassaolo ihmiskunnan kollektiiviseksi tavoitteeksi, päämääräksi joka ohjaa ja muokkaa yhteiskuntaamme, niin, että kaikki mitä me teemme, lopulta palvelee tuota päämäärää, jonka ansiosta omien elämiemme vaikutus tulisi ikuisesti säilymään ihmiskunnan kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti