perjantai 25. joulukuuta 2015

Ennen Syyrian sisällissotaa Jarmukin palestiinalaispakolaisten leirillä oli 160 000 asukasta, joista 147 000 rekisteröityjä palestiinalaisia pakolaisia. Leiri on ollut piiritettynä ja taistelujen kohteena kesästä 2012, sähkö ja vedet poikki lähes koko ajan ja suuri osa siitä on täysin raunioitunut. Yli 200 ihmistä kuoli nälkään vuodenvaihteessa 2013-2014.

Ennen kuin osa al-Qaidan al-Nusran joukoista loikkasi Islamilaisen Valtion riveihin huhtikuussa, oli pakolaisleirillä vielä 18 000 - 22 000 siviiliä. Nyt arviot liikkuvat 3000 siviilistä aina samoihin lukuihin asti. Mitään apua ei ole saatu toimitettua sitten toukokuun.

Jäljellä oleville pakolaisille siirtyminen Syyrian hallituksen hallintaan toisi uusia riskejä; leiristä syyskuussa paennut palestiinalainen valokuvaaja Niraz Saied, jonka kuvia on nähty värittämässä uutisia Suomenkin tiedotusvälineissä, tuli Syyrian hallinnon pidättämäksi lokakuun alussa, eikä hänestä ole kuultu mitään sen jälkeen.

Pakkovärvääminen Syyrian hallinnon puolella taisteleviin palestiinalaisten aseellisiin ryhmiin - joista merkittävimmät ovat PLA, PFLP-GC ja Fatah al-Intifada - ovat uhkana pojille ja miehille, vankiloihin päätyminen esimerkiksi Syyrian "maltillisia" kapinallisia tukeneiden palestiinalaisjärjestöjen kuten Hamasin jäsenille ja Jarmukista turvaa etsineille syyrialaisille toisinajattelijoille, sekä heille, jotka ovat vuosien taistelujen yhteydessä menettäneet henkilöllisyytensä todistavat asiakirjat.

Kun Jarmukiin saatiin aiemmin toimitettua apua, vaati Syyrian hallinto, että sitä saivat vain he, jotka kykenivät todistamaan henkilöllisyytensä. Syynä oli tietenkin se, ettei apua päätyisi kapinallistaistelijoille, mutta Jarmukin pahimmankin nälän aikana yksikään taistelija ei kärsinyt nälkää - muutama vaarallinen reitti tarvikekuljetuksille toisilta kapinallisten hallitsemilta alueilta toimi aina.

Monen siviilin paperit olivat kuitenkin jääneet Jarmukin rauniohin - tai sinne johtaneen pakomatkan varrelle; osan sisällissodan aikaa Jarmuk ei ole edes ollut huonoin mahdollinen paikka olla Syyriassa.

Jarmukin siirtyminen Syyrian hallinnon ja sitä tukevien aseellisten ryhmien käsiin on kuitenkin teoreettinen mahdollisuus; samaa on yritetty useaan kertaan aiemminkin.

Al-Nusran ja Islamilaisen Valtion lisäksi Jarmukin raunioissa pitäisi olla ainakin Vapaan Syyrian Armeijan FSA:n jäsenjärjestöjen ja Jaysh al-Islamin (jonka johtajan Venäjä juuri tappoi) jäseniä, joita nykyinen sopimus ei koske.

Hyödyttömyydessään, tuhoisuudessaan ja siviileille aiheuttamissaan kärsimyksissä Jarmukin taistelut alkavat olla omaa luokkaansa kaupunkisodankäynnin historiassa. Kyseessä on vain 2,11 neliökilometrin alue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti